Fodring og rutiner

Værd at vide om fodring og Baunehøjs rutiner:
(med fakta fra Den Store Foderbog af dyrlæge Nanna Luthersson)

Her er lidt om vores rutiner på Baunehøj, vores foder, wrap og halm, og mine tanker bag, hvorfor vi gør som vi gør her på Baunehøj :-)
Skriv til mig på mail kms@kirstin.dk eller fang mig i stalden, og spørg, hvis der er noget du vil vide eller er i tvivl om.
Hilsen Kirstin 

 

Krybbefoder og wrap

På Baunehøj fodrer vi 5 gange om dagen. De 3 af gangene med krybbefoder og de 2 af gangene med wrap. En hest på 500 kg. kan kun optage ca. 2 kg. foder ad gangen. Derfor er det vigtigt at hestene fodres flere gange om dagen.

Desuden står hestene på halm, god økologisk halm, og kan derfor også spise halm imellem måltiderne, og derved holdes maven sund og i gang. Lang tyggetid og godt og tilstrækkeligt grovfoder er vigtigt for alle heste.

Vi fodrer med wrap af god kvalitet året rundt.

Hestene får wrap før krybbefoder, så vi bedst muligt sikrer at hestene ikke spiser for hurtigt, og de starter med at få godt gang i spytproduktion, samt en god lang tyggetid, så både wrap og foder fordøjes bedst muligt. 

Folde

Om sommeren når græsset begynder at få godt fat, sørger vi for at reducere i fodermængden, og langsomt tilvænne hestene til det nye og stærke græs. Dette er enormt vigtigt da risikoen for forfangenhed er stor, især i foråret. Generelt skal man dog være meget opmærksom på, hvordan den enkelte hest reagerer på det nye græs.
I løbet af sommeren går hestene på fold i mange timer, og selvom græsset bliver mindre kraftigt henover sommeren, så bliver hestene nemt overvægtige.

Inaktivitet og overvægt er lige så farligt for heste som for mennesker, derfor er skarp overvågenhed på hestens huld, form og trivsel vigtig, for at forebygge livsstilssygdomme, som EMS og sukkersyge, samt kolik.

Om vinteren går hestene på fold så meget som vejret tillader det. Hestene på Baunehøj er rideheste, som gerne klippes, bliver redet, striglet, soigneret mm. Dvs. de er ikke, trods dækkener mm. rustet til at stå ude i kulde, mørke eller regn i mange timer hver dag. Derfor tager vi hensyn til vejrudsigten hver dag. 

Hestenes naturlige fedtlag som isolerer pelsen og gør at de kan holde varmen, ødelægges af strigling, ridning og soinering. Desuden bruger ridehestene energi i træningen, og har derfor ikke de samme energidepoter til at holde varmen, som heste der ikke trænes. Vi oplever at hestene trives godt med at være ude enten formiddag eller eftermiddag. Hvis vejret bliver dårligt, viser hestene at de gerne vil ind ved at stå og hænge ved leddet. Så tager vi dem ind.

Vi lukker ikke hestene ud i ekstreme vejrsituationer som konstant kold dagsregn, snestorm og lignende. Simpelthen fordi vi passer på dem.

Foldhold og enefolde

Hestene går på fold på den måde der passer bedst til dem på små foldhold. Vi sætter hestene sammen på foldhold, så de passer sammen. Det er vigtigt at hestene passer sammen og er gode venner.

Nogle heste går på enefold. Enefoldshestene går ved siden af hinanden, så de har selskab, og vi lader aldrig heste være alene ude.

 

Vigtigt med info

Det er vigtigt for mig at vide hvis der sker særlige ændringer i din hests hverdag.

F.eks. hvis din hest bliver syg, hvis den skal til at have speciel medicin eller et særligt fodertilskud, hvis den holder pause fra træning, hvis den skal træne hårdere, hvis den ændrer adfærd – bliver for frisk eller sløv, hvis den er for tyk, eller pludselig taber sig.

Alle disse faktorer er rigtig vigtige at huske at oplyse om, så foder og miljø kan tilpasses, og sygdom kan udgås. Heste er på mange områder meget stærke, og på andre områder meget svage.

Husk at jeg har set rigtig mange heste gennem hele mit liv. Jeg har set rigtig mange sygdomme og mange mærkelige opførsler. Jeg har arbejdet med alle slags heste, og har sat mig rigtig godt ind i alt der vedrører hestens adfærd, fodring, træning, røgt og pleje mm. Jeg vil meget gerne stå til rådighed med et godt råd og vejledning til dig og din hest, hvis du får brug for det.

Ingen rutiner på Baunehøj er tilfældige. Foder, halm og wrap er ikke tilfældigt. Græsblandingen på foldene er ikke tilfældig. Bundene på banerne og i ridehusene er ikke tilfældige. Alt er tænkt på, og løst på den bedst mulige måde.

Personalet og jeg søger altid at finde den bedste løsning på de udfordringer der nu en gang opstår når man har med hestehold at gøre.

Sygdomsforebyggelse

Orm

En vigtig del af sygdomsforebyggelsen på Baunehøj er vores ormebekæmpelsesstrategi

Baunehøj Ridecenter har en ormebekæmpelsesstrategi som omfatter samtlige heste på stedet. Udgifterne til ormebekæmpelse, herunder evt. gødningsprøver, ormekure mm. afholdes af hesteejeren og opkræves af Baunehøj Ridecenter.

Ved ormebekæmpelse behandles alle heste efter dyrlægens anbefalinger. Hvert år rådfører jeg mig med dyrlægerne i forhold til ormebekæmpelses strategien. Desuden har jeg flere gange rådført mig med KU LIFE Universitetshospitalet for Store Husdyr, som pt. forsker i ormebehandling. Vi følger anbefalingerne herfra.

Det er obligatorisk at følge Baunehøjs ormestrategiprogram. Dette er for at sikre alle hestes sikkerhed og trivsel!

Vacciner

Alle mine og ridecentrets heste vaccineres efter de gældende nationale vaccinationsregler. Dette er ligeledes obligatorisk for alle opstalderes heste. Vaccination skal hesteejeren selv stå for. Der er mulighed for at koble sig på, når Baunehøjs heste vaccineres. Dette sker ca 2 gange om året. Kontakt mig, hvis du vil med.

Tandraspning

En god ide er også at sørge for at din hests tænder bliver raspet ca. 1 gang årligt. Dette sikrer at hesten tygger og fordøjer maden godt, samt at den ikke får tandproblemer der kan blive årsag til ridelighedsproblemer.

Smed

På Baunehøj har vi Reg. Beslagsmed Mads Mejnertsen fast tilknyttet. Mads er dygtig og rutineret. Kendt for kvalitet. Ikke den billigste smed, men den bedste. 

Mads kommer hver tirsdag morgen/formiddag og skoer hestene. Du behøver ikke selv være tilstede når smeden er der. Vi tager os af det, og hjælper smeden, hvis der er behov for det- Du skal blot sørge for at skrive på tavlen senest søndag, hvis din hest skal have smed om tirsdagen, så sørger vi for at bestille, sørger for at hesten er inde fra fold på tidspunktet mm.

Dyrlæge

Vi bruger selv primært Linus Camitz fra Camitz Equestrian som dyrlæge. Linus er en af Danmarks bedste dyrlæger. Ekspert i skader på sportsheste, men med bred viden og erfaring, og ikke mindst fornuftig tilgang!

Du bestemmer selvfølgelig selv hvilken smed og dyrlæge du vælger at bruge. 

 

Strøelse og foderprodukter

Halm

Hestene på Baunehøj står som hovedregel på halm. Halmen er økologisk og den bliver udnyttet godt. Først gør den god gavn i hesteboksene, som bund og spise, og efterfølgende bruges halmen og hestegødningen til at lave champignon hos Tvedemose Økologiske Champignon. Du kan læse om hvordan champignon laves på Tvedemoses hjemmeside her: http://tvedemose.dk/om-tvedemose/produktion

Vi oplever at hestene sætter stor pris på at stå på halm. De elsker at have halmen at spise hele tiden, og de elsker at ligge ned i halmen. Jeg ved det, fordi vi for et par år siden, hvor høsten var dårlig, og vi ikke kunne få tilstrækkeligt og god nok halm. Her stod alle Baunehøjs heste på halmpiller i et år. Halmpillerne er ikke en dårlig løsning, slet ikke, men jeg observerer hestene hver aften, og det er tydeligt at heste der står på halm ligger mere ned og sover, end heste der står på spåner eller træpiller.

Vi har enkelte heste der står på træpiller på Baunehøj. Dette skyldes andre særlige årsager. Disse heste trives også fint på halmpillerne.

Vi går ikke på kompromis med kvaliteten af halmen, og derfor tjekker vi selv vandniveauet i halmen, når vi får det ind. Bla. Sendte vi i 2017 en hel del halm retur, da det viste sig at det viste for høje værdier. Det var et stort og besværligt arbejde at skifte halmen ud, og også en dyr affære, men jeg og vi, vil ingen risiko tage i forhold til hestenes sundhed og trivsel.

Wraphø

Baunehøjs heste bliver fodret med wrap som grovfoder.
Wrap er konserveret græs. Græsset er delvist tørret og pakket ind i plastik, og derved kan græswrappen holde sig længe og bruges som foder hele året. Wrap er velegnet til heste pga. det høje indhold af træstof og fordøjelige fibre. Wrap støver ikke, og kan derfor også bruges til heste med luftvejsproblemer.

Tør wrap er mest velegnet til heste og understøtter en god stortarmsfunktion. Vi får nu leveret wrap fra Nivehøj Maskinstation, hvor Frederik sørger for at finde det bedst mulige wrap til os. Vi går ikke på kompromis med wrappen heller. Aftalen er, at wrapballer der er ”dårlige” tages retur uden problemer. Hvis der står en balle i stalden, hvor der er noget dårligt på, så kan det være fordi det først kan ses efter plastikken er taget af, og der har måske ikke været tid til at køre den retur med det samme. Hvis dette sker, så informeres fodervagten naturligvis, så der bruges af en anden balle.

Foder

Vi fodrer med kvalitetsfoder fra HH care- Fiber Plus, Müsli balance og Omega Plus. 

Fælles for alt foderet fra HH Care er, at foderet er gennemtestet, og har super gode værdier.  Vi har fodret med  foderet fra HH Care igennem mange år, og hestene fungerer super godt på det.  Mine egne sportsheste, som går på højt plan i spring og dressur, fodres med Fiber Plus, og de præsterer rigtig godt på foderet.

 Fiber Plus er et pilleteret foder. Pillefoder er godt fordi:

I pillefoder kan du regne med at du fodrer med det samme hver gang.

Der er ikke bundfald af de ”tungere” indgredienser. Hestene kan ikke sortere noget fra i foderet, så man er sikker på at hesten får alle de mineraler og vitaminer der er i foderet

Pillerne lugter ikke (tit synes mennesker at müslifoder dufter dejligt, men mange heste bryder sig ikke om samme duft som mennesker)

Det er nemt at dosere 

Hestene kan godt lide pillerne, og vores piller er store, og derfor er der god tyggetid.

Jeg har brugt lang tid på at analysere foderet i foderprogrammer, talt med rådgivere og har læst om indhold og værdier, og har sammenlignet det med andre fodertyper og mærker, og hver gang kommer jeg frem til, vores foder indeholder alt det vores heste har brug for.

Her er beskrivelse af foderet:

FIBER PLUS FRA HH CARE 

 Med Fiber Plus får du en stor og smagfuld pille med et ekstra højt indhold af fordøjelige fibre som giver ekstra tyggetid, en mæt og udholdende hest. Nøje afmålt indhold af sukker og stivelse er lavt og uden havre. Derfor er Fiber Plus ideelt til heste, der ikke tåler så meget stivelse og sukker samt til varme og nervøse heste. 

Fiber Plus indeholder lucerne, som bidrager til sund fordøjelse og havreklid med essentielle fedtsyrer og funktionelle fibre, som giver fylde, mæthed og langtidsholdbar energi. Det betyder et sundt og velafbalanceret foder med lang tyggetid, og som alt sammen er med til at give en god fordøjelse. 

  Ydermere indeholder Fiber Plus vitaminer, mineraler og sporelementer, der er sammensat således at en 550 kg ridehest i arbejde, der fodres med 2-3 kg. Fiber Plus pr. dag + grovfoder, er forsynet med alle essentielle næringsstoffer, uden at gå på kompromis.

Sammensætning:
Byg, havreskalmel, hvedeklid, sojaskrå, sojaskaller, lucerne, melasse, sojaolie, monocalciumphosphat, salt, calciumcarbonat, forblanding med vitaminer og mineraler. 

Til de heste der kan være svære at holde huld på, eller har brug for ekstra energi, der bruger vi enten havre eller HH Care Omega Plus:

HH Care Omega Plus

HH Care Omega Plus kan fodres som et tilskud til det daglige foder, og kan erstatte et eventuelt olietilskud samtidig med at det er en rigtig god energikilde til til alle typer heste. Det høje indhold af Omega 3 er med til at give en langsom udløst energi, som har positiv effekt på hestens udholdenhed og fordøjelse.
Indholdet af E-vitamin og Selen er vigtige antioxidanter som beskytter kroppens celler mod de frie radikaler samtidig med at de støtter muskelfunktionen og genopbygningsprocesserne oven på hårde belastninger.

Omega Plus er fremstillet af ekstruderede hørfrø, velkendte for deres høje indhold af Omega 3 fedtsyrer. Omega Plus indeholder over 65% ekstruderede hørfrø og har et højt indhold af olie, protein, samt E-vitamin og Selen. Ved fremstillingen opvarmes (extruderes) hørfrøene således at optageligheden bliver bedre og den for heste, giftige blåsyre, neutraliseres.

Sammensætning:
Hørfrø, hvedeklid, hvede, melasse, calciumcarbonat, forblanding med vitaminer og mineraler, salt og calciumpropionat.

 

HH CARE Müsli Balance

Til de heste/ponyer der er nøjsomme, og til heste i vækst, eller heste der af en aller anden gruund har brug for et andet foder, bruger vi HH CARE MÜSLI BALANCE.

Et meget koncentreret foder, så hestene skal have mindre mængder af for at være dækket ind med vitaminer og mineraler.

 

HH Care sælger mange produkter til heste, og som opstalder på Baunehøj får du rabat på produkterne, når du bestiller gennem Kirstin- 

Se HH Cares hjemmeside her:  https://www.hhcare.dk/

 

Arbejds- og fodringsrutiner på Baunehøj

Her kan du hvordan dagen i stalden forløber:

Kl. ca. 7- 7.30:

Her får hestene tildelt wrap i boksene

Kl. ca. 7.30- 8.00:

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

Kl. 8-8.30:

Hestene bliver lukket på fold.

Kl. 8.30 - 11.00:

Der bliver muget, fejet, ordnet mødding, hegn, baner etc.

Kl. ca. 11.30 - 12.00:

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

Kl. ca. 15.00:

Hestene tages ind fra fold

Kl. ca. 18.00:

Her får hestene tildelt wrap i boksene

Kl. ca. 18 - 19.30

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

Kl. 22.00:

Der bliver sagt godnat i stalden, og der tjekkes at alle heste har det godt.

 

Jeg håber at ovenstående har givet dig et godt overblik over nogle af vores rutiner omkring hestene på Baunehøj. Vil du vide mere, eller har sprøgsmål, så skriv til mig på: kms@kirstin.dk

 

 

Hilsen Kirstin :-)