Foder og foderrutiner på Baunehøj Ridecenter

 

Her kan du se det foder vi bruger på Baunehøj

Det er forskelligt fra hest til hest, hvordan foderet er sammensat. Grundfoderet er havre, men vi kombinerer gerne havren med andre produkter. Der er også heste, som af den ene aller anden grund ikke tåler havre. Til disse heste fodrer vi kun med Fiber Plus og wrap. Herunder er der en beskrivelse af de foderprodukter vi har, og bruger til hestene på Baunehøj.

 
Havre fra DLG

Havre er den danske kornsort, som har det laveste indhold af stivelse.  Til gengæld er havrens stivelse meget let at omsætte for hesten, og havren har igennem mange år været kendt som det fuldendte kraftfoder til heste med den perfekte kombination af fiber, fedt og stivelse.
 Havre indeholder ca. 30% fibre, hvilket er omkring en tredjedel mere end i byg. I forhold til de andre kornsorter, har havren et højt indhold af fedtsyrer. I forhold til byg indeholder havre ca. dobbelt så meget fedt. Havre er et fodermiddel som de fleste heste meget gerne vil æde, da det smager godt.

 
HH Care Fiber Plus
 
Fiber Plus er en stor og smagfuld pille med et ekstra højt indhold af fordøjelige fibre som giver ekstra tyggetid, en mæt og udholdende hest. Indholdet af sukker og stivelse i foderet er lavt og uden store mængder havre. Derfor er Fiber Plus ideel heste, der ikke tåler så meget stivelse og sukker, eller til varme og nervøse heste.

Fiber Plus indeholder lucerne, som bidrager til at holde maven sund, og havreklid med essentielle fedtsyrer og funktionelle fibre, som giver fylde, mæthed og langtidsholdbar energi. Det betyder et sundt og velafbalanceret foder med lang tyggetid, og som alt sammen er med til at give en god fordøjelse.

Fiber Plus indeholder vitaminer, mineraler og sporstoffer sammensat således at en 550 kg ridehest i arbejde bare skal have 2-3 kg pr dag plus grovfoder, for at være forsynet med alle essentielle næringsstoffer - uden at gå på kompromis.
 
 
Læs mere om fiber plus her:
 

Marstal Force
 
Marstall Force er en komplet og værdifuldt vitamin- og mineralblanding til alle heste fra fritid- til sportsheste.
Force indeholder alle de vigtige vitaminer, spormineraler samt vigtige aminosyrer og elektrolytter, som alle heste har brug for og er anbefalelsesværdigt til både sportsheste, avlshopper, hingste, føl, ungheste, seniorer, ponyer, islændere og westernheste.
Marstall Force er et tilskudsfoder af høj værdi fordi koncentrationen af vitaminer, mineraler og sporstoffer er ekstra koncentreret og et højt indhold af ølgær giver fordøjelighed og velfungerende fordøjelse.
De små piller gør dosering nem og hjælper med præcis og individuel fodring. Specielt når hestens præsterer på højt niveau, uanset om det er avlshopper der malker eller konkurrenceheste som går grand prix, så har præcis og koncentreret fodring stor betydning.
Force er velsmagende og bliver kun sjældent sorteret fra af kræsne heste.
På grund af foderets indhold af aminosyrer og elektrolytter er Force særligt velegnet til sportsheste, hvilket gør yderligere tilskud af diverse pulvere og tilskud overflødigt.
Force er meget velegnet som tilskud til alle andre fodertyper og havre.
Sammensætning:
Hvedeklid 18%, hvedefodermel 15%, melasserede roepiller 14%, fodersalt 15%, foderkridt 12%, monocalciumfosfat 8%, magnesiumoxid 6%, ølgær 4%, melasse 2,0% samt en speciel premix med vitaminer og sporelementer 6%.
 
Wraphø 
 
 Wrap er konserveret græs. Græsset er delvist tørret og pakket ind i plastik, og derved kan græswrappen holde sig længe og bruges som foder hele året.  Wrap er velegnet til heste pga. det høje indhold af træstof og fordøjelige fibre. Wrap støver ikke, og kan derfor også bruges til heste med luftvejsproblemer. 
Tør wrap er mest velegnet til heste og understøtter en god stortarmsfunktion.
 
 
Værd at vide om fodringen: (med fakta fra Den Store Foderbog af dyrlæge Nanna Luthersson)

På Baunehøj fodrer vi 5 gange om dagen. De 3 af gangene med krybbefoder og de 2 af gangene med wrap. En hest på 500 kg. kan kun optage ca. 2 kg. foder ad gangen. Derfor er det vigtigt at hestene fodres flere gange om dagen. Desuden står hestene på halm, og kan derfor også spise halm imellem måltiderne, og derved holdes maven sund og i gang. Lang tyggetid og meget grovfoder er vigtigt for alle heste.
 
Vi fodrer med tør wrap året rundt. En hest på 500 kg. skal som hovedregel spise grovfoder svarende til minimum 1% af dens kropsvægt, hvilket svarer til 5 kg. om dagen.
Optimalt er det dog at heste på ca. 500 kg. som får god motion får 1,5 % af deres kropsvægt (eller mere, hvis de kan holde vægten) 1,5 % svarer til 7,5 kg wrap om dagen. På Baunehøj får store heste (på ca. 500 kg) ca. 8 kg. wrap pr. dag. Der er mulighed for at give mere eller mindre wrap alt efter hestens behov.    
 
Om sommeren når vi har de store græsfolde i brug og hestene går længe på fold, så sættes hestene ned i wrap og foder. Dette er vigtigt da græsset har en stor foderværdi og hestene derfor nemt bliver overvægtige. Inaktivitet og overvægt er også farligt for heste, derfor er skarp overvågenhed på hestens huld, form og trivsel vigtig, for at forebygge livsstilssygdomme, som EMS og sukkersyge, samt kolik.
 
Baunehøj Ridecenter har en ormebekæmpelsesstrategi som omfatter samtlige heste på stedet. Udgifterne til ormebekæmpelse, herunder evt. gødningsprøver, ormekure mm. afholdes af hesteejeren og opkræves af Baunehøj Ridecenter.
Ved ormebekæmpelse behandles alle heste efter dyrlægens anbefalinger. Det er obligatorisk at følge Baunehøjs ormestrategiprogram. Dette er for at sikre alle hestes sikkerhed og trivsel!  
 
 
Arbejds- og fodringsrutiner på Baunehøj

Kl. ca. 7- 7.30:

Her får hestene tildelt wrap i boksene

Kl. ca. 7.30- 8.00:

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

Kl. 8-8.30:

 Hestene bliver lukket på fold.

Kl. 8.30 - 11.00:

Der bliver muget, fejet, ordnet mødding, hegn, baner etc.

Kl. ca. 11.30 - 12.00:

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

 Kl. ca. 15.00:

Hestene tages ind fra fold

Kl. ca. 18.00:

Her får hestene tildelt wrap i boksene

Kl. ca. 18 - 19.30

Her får hestene tildelt kraftfoder i krybben

Kl. 22.00:

Der bliver sagt godnat i stalden, og der tjekkes at alle heste har det godt.